Opleiding

Acteren voor de Camera

Droom je van een carrière als acteur in films en televisieseries? Wil je je bekwamen in de kunst van het acteren voor de camera? Wil je nieuwe speltechnieken leren of je eigen speltechniek juist verder verdiepen? Wil je jouw talent ontwikkelen in een omgeving die zowel veilig als uitdagend is en werken met topdocenten uit het vak? Dan ben je bij de opleiding ‘Acteren voor de Camera’ van De Trap helemaal op je plek. Met een grote liefde voor het vak, respect voor het ambacht en veel aandacht voor de individuele mogelijkheden van iedere speler, biedt de Trap een leeromgeving waar je je als tv- en filmacteur optimaal kunt ontwikkelen, specialiseren en verdiepen.

De opleiding duurt twee jaar. Het eerste jaar is een studiejaar van 28 lesweken ( 336 lesuren) gedurende 9 maanden, het tweede jaar duurt ook 9 maanden en wordt afgesloten met het opnemen van de eindfilm.

Alle medewerkers van de opleiding zijn ervaren professionals uit het vak, waaronder acteurs, regisseurs en cameramensen. Topdocenten die aan de opleiding lesgeven zijn onder andere: Erik van ‘t Wout, Peter Sonneveld, Marianne Vloetgraven, Nelleke Zitman, David Goddyn, Kim Scheerder, Hans Breetveld, Martijn Magré, Margien van Doesen, Michiel Nooter en Sytske van der Ster.

Om voor de camera een prestatie te kunnen leveren, zul je eerst het spelen onder de knie moeten krijgen. In het eerste jaar komen de basistechnieken van het spelen aan bod. Er zal intensief worden gewerkt aan elementaire speloefeningen, tekstanalyse en -behandeling en het effectief inzetten van lichaam en stem. Maar ook spellessen met een camera erbij , spelen in een 48 hours project , spelen in een korte film , het zelf leren maken van een korte film en filmgeschiedenis.
(Dit eerste jaar heeft veel raakvlakken met de eerstejaars studenten van de opleiding Theater/Toneel volgen. Dat is niet voor niks: de meeste film- en TV acteurs hebben een theateropleiding als achtergrond.)

Na dit eerste jaar verschuift de focus nog meer naar het acteren voor de camera. Je werkt aan het opnemen en monteren van scènes, die in groepsverband zullen worden geanalyseerd. Docent Margien van Doesen (gespecialiseerd in Ivana Chubbuck’s Acting Technique) zal een belangrijke rol spelen bij de verdieping van het acteren. De technische lessen ‘Acteren voor de Camera’ door Erik van ’t Wout en Martijn Magré worden in niveau verder opgevoerd. De scènes die daaruit voortkomen zijn mooi materiaal voor een eigen showreel.

Afsluitend breng je samen met de anderen de EINDFILM tot stand, geregisseerd door een door de wol geverfde regisseur uit het vak. Je wordt tijdens de opnames gecoacht door topacteurs, zoals bijvoorbeeld Sytske van der Ster of Michiel Nooter. In aanloop naar de eindpresentatie worden verschillende producenten en casting-directors uitgenodigd.

De lessen van de eerstejaars ‘Acteren voor de Camera’ vinden plaats op een doordeweekse dag en op een weekenddag. In totaal 12 lesuren per week. Ideaal te combineren met een andere studie of werk.

Aanmelden

Opleiding

Wat leer je?

Na het afronden van deze opleiding heb je:

  • Ervaring met het spelen van scènes voor de camera
  • Basiskennis van het opnameproces
  • Ervaring met de belangrijkste speltechnieken
  • Vaardigheid om als acteur de stem en het lichaam in te zetten als instrument
  • Een eindfilm opgenomen onder leiding van een professionele regisseur, gecoacht door succesvolle acteurs uit het vak.
  • Materiaal verzameld voor een eigen showreel
  • Jezelf kunnen laten zien tijdens de eindpresentatie aan casting-directors en producenten
  • Waardevolle contacten opgedaan onder medeacteurs en professionals in het werkveld

Opleiding

Programma

 

 

Reviews

Over de opleiding

Aanmelden

Meld je aan voor de auditie

Het is mogelijk om, na een uitgebreide auditie, en/of voldoende aantoonbare ervaring direct in te stromen in het tweede studiejaar.

Toelating op basis van een auditie:
Maak een selftape: een introductie van max. 1 minuut en een monoloog aan de hand van een door De Trap wordt aangeleverde tekst.

Audities:

Vrijdag 12 juli 2024 (19-22 uur)

Kosten:
€95,-

Aanmelden